AYDOĞAN PATENT ®

"Marka Tescil Ofisi"

Marka Tescilinin Red Nedenleri

Marka Tescilinin Red Nedenleri

Türk Patent Enstitüsü marka müracaatı gerçekleşen tüm markalar için 3 aylık bir süre içerisinde inceleme yapmaktadır. Türk Patent Enstitüsü bu süre sonunda marka müracaatını kabul etmekte veya marka müracaatı ile ilgili red veya kısmı red kararı vermektedir. Markanızı kabul etmesi durumunda resmi marka bülteninde yayınlamaktadır.

Ancak Türk Patent Enstitüsü marka müracaatlarında vermiş olduğu red veya kısmi red kararlarını farklı gerekçelerde veya farklı şekillerde olabilmesi mümkündür. Verilen kararların neden veya nasıl verildiği hakkında açıklama ise aşağıdaki gibidir;

• 7/1A Bendinde Örnek Olarak Asıl Unsur; Marka müracaatı gerçekleşen markanın kesinlikle ayırt edici bir özelliği olmalıdır. Markanın marka değeri taşıyabilmesi ve tescillenebilmesi için kişi ve markalardan ayırt edilebilir olmasıdır. Marka müracaatında bu ayırt edicilik tespit edilemiyor ise markanın tescil almasının da herhangi bir önemi olmamaktadır. Bu sebepten ötürü de Türk Patent Enstitüsü marka müracaatı için RED kararı vermektedir.

Markanızı tescil ettirmek amacıyla Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu başvuruyu marka vekili, marka tescil ofisi yardımı ile veya kendinizin de yapabilmesi mümkündür. Markanın incelemesi Türk Patent Enstitüsü tarafından yapıldığından kısmi veya tam red olacağı önceden bilinmediği veya bilinmesi durumunda da herhangi bir evrak marka başvurusu sırasında Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edilmeyeceğinden dolayı red veya kısmi red kararını Türk Patent Enstitüsü uzmanı kendi bilgi birikimi ve tecrübelerine dayanarak verebilmektedir. Bu durumda da marka kısmi olarak veya tam olarak red edilmektedir.

Türk Patent Enstitüsü’nün vermiş olduğu bu karara itiraz edebilmek için ve itirazı kazanabilme ihtimalinin yüksek olması için haklı sebeplerin bulunması markanın ayırt edici özelliği olduğunu ispatlamamız gerekmektedir. Karara itiraz işlemi marka tescil ofisi veya marka vekili tarafından yapıldığında Türk Patent Enstitüsü’nün incelemesini çok daha fazla kolaylaştırmakta ve hızlı bir şekilde doğru kararın çıkması sağlanmaktadır.

Örnek vermek gerekirse emlak ekspertiz markası için başvuru yapmak istediğinizde Türk Patent Enstitüsü uzmanları tarafından Türk Patent Enstitüsü kuralları gereği 7/1A bendi gerekçesi gösterilerek Red edilmektedir. Red sebebi; ayırt edici olmaması ve başkalarının da bu ibareyi kullanabileceğini düşündüğünden ötürüdür. Bu sebepten dolayı Türk Patent Enstitüsü markayı red etmektedir.

• 7/1B Bendine Örnek Olarak Asıl Unsur; Marka araştırması marka sahibi tarafından araştırılabildiği gibi marka vekili veya marka tescil ofisi tarafından da araştırılabilir. Ancak burada önemli olan markanın detaylı araştırılabilmesidir. Bu konuda marka tescil ofisinin araştırılmaları markanın doğru sınıfta ve doğru bir şekilde alınabilmesini sağlamaktadır. Araştırma yapıldıktan sonra marka başvurusu gerçekleştirilir ve bu başvuruyu Türk Patent Enstitüsü uzmanları tarafından başvuru yapılan markanın bir başka markaya benzeyip benzemediğini ve başka bir marka ile birebir aynı olduğunu araştırarak benzerlik veya birebir aynı olmasını düşündüğü durumda bu kararı verebilmektedir.

Başvuru yapılan markayı tek bir uzman incelediğinden dolayı benzerlik kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için gelen red kararlarını incelediğinizde haklı olduğunuza inanıyorsanız eğer bu karara itiraz edebilir marka müracaatınızın YİDK Yeniden İnceleme Değerlendirme Kurulu’nda incelenmesini talep edebilmeniz mümkündür. Başvurusunu yapmış olduğunuzu markanızı inceleyecek olan heyet (birden fazla) uzman verilen karara karşılık inceleme sonucunda kararı değiştirmesi de mümkündür.

• 7/1C Bendine Örnek Olarak Asıl Unsur; Tescil ettirmek istediğiniz markanın diğer markalar ile benzerlik göstermemesi aynı olmaması ve ayırt edici özelliğe sahip olması ve tamamen size özgün bir marka olması gerekmektedir. Tescil ettirmek istediğiniz marka bilindik kullanılan marka, amblem, slogan, ve benzeri olmaması istenmektedir.

Örnek vermek gerekir ise; Markanızı emlakçı emtiasında almayı düşünüyorsunuz ve marka adı olarak da x düşünüyorsanız Türk Patent Enstitüsü markanızı 7/1C bendi gereğince red etmektedir. Çünkü x sektöründe x markasını alırsanız hiçbir kişi veya kurum x üretimi veya satışını gerçekleştiremez. Buna istinaden de Türk Patent Enstitüsü markayı kabul etmemektedir.

• 7/1D Bendine Örnek Olarak Asıl Unsur; Markanızı belirlerken dikkat etmeniz gereken hususlar bulunmaktadır. Markanızı belirlerken herkes tarafından kullanılan veya bilinen belirli meslek, ticaret grubu, sanata mensup olanları ayırt etmek için kullanılan cümleleri tescil ettiremezsiniz. Örnek vermek gerekirse; marka içerisinde doktor, mühendis, danışman, geçen cümlelerin tescili yapılmamaktadır. Bu şekilde yapılan tüm başvurular Türk Patent Enstitüsü tarafından 7/1D bendine göre red edilmektedir.

• 7/1E Bendine Örnek Olarak Asıl Unsur; Tescil ettirmek istediğiniz markayı belirlerken malın doğal yapısından dolayı ortaya çıkmış malın kendisine şeklini veya mala değerini veren markalar Türk Patent Enstitüsü tarafından 7/1E bendine göre red edilmektedir. Buna örnek verilecek olursak; Kuyumculuk işi ile uğraştığınızdan ötürü altın, gümüş gibi markaları kuyumculuk sektöründe tescilini gerçekleştiremezsiniz. Altın doğal bir maden olduğundan ve kuyumculuk sektöründe kullanıldığından dolayı tescil ettirebilmeniz mümkün değildir. Ancak Altın Büfe markasını Büfe sektöründe tescil ettirebilmeniz mümkündür.

• 7/1F Bendine Örnek Olarak Asıl Unsur; Tescil ettireceğiniz markanızın toplumu yanıltacak bir marka olmaması gerekmektedir. Toplumu yanıltan tüm başvurular Türk Patent Enstitüsü tarafından 7/1F bendine göre red edilmektedir.

Örneğin Afyon Kaymak herkes tarafından bilinen Afyon’a özgü bir yemektir. Ancak siz İstanbul Kaymak olarak marka başvurusu gerçekleştirip bu markayı da İstanbul’un meşhur bir yemeği olarak tanıtırsanız bu ibareniz toplumu yanıltacağından ötürü marka başvurunuz Türk Patent Enstitüsü tarafından 7/1F bendi gereğince red edilmektedir.

• 7/1G Bendine Örnek Olarak Asıl Unsur; Dünya genelinde bilinen ve tanınmış olan markaların kullanım amacı için izin alınmadan marka tescil başvurusu gerçekleştirilirse eğer bu marka başvuruları için Türk Patent Enstitüsü 7/1G Bendi gereğince markayı red etmektedir.

Örnek vermek gerekirse; Herkes tarafından bilinen Teknosa, Adidas, Fruko gibi tanınmış markalar tescil ettirilemezler.

• 7/1H Bendine Örnek Olarak Asıl Unsur; Halkın huzurunda mal olmuş markalar, işaretler, semboller, şekillerin tescil edilebilmesi 7/1H bendi gereğince mümkün olmamaktadır.

Örnek vermek gerekirse; Atatürk, Türk Bayrağı, Mevlana, Noel baba, gibi halkın huzurunda mal olmuş markaların tescil edilebilmesi mümkün değildir.

• 7/1J Bendine Örnek Olarak Asıl Unsur; Dini ibare, sembol taşıyan hiçbir markanın tescil edilebilmesi 7/1J bendi gereğince mümkün değildir. Örnek vermek gerekirse Cami, İmsak, Helal, Bakara gibi dini çağrıştıran hiçbir marka tescil edilememektedir.

• 7/1K Bendine Örnek Olarak Asıl Unsur; Kamu düzenine ve Genel ahlaka aykırı olan tüm markalar 7/1J bendi gereğince tescil edilebilmesi mümkün değildir.

Örnek vermek gerekirse; Terörist, Katil ibarelerini taşıyan hiçbir marka Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edilmemekte 7/1K bendi gereğince red edilmektedir.

Neden Karara İtiraz Etmek Gerekir?

Türk Patent Enstitüsü bir markanın başvurusunu bir uzman nezdinde 3 ay boyunca inceleyerek tescil edilip edilemeyeceğinin kararını vermektedir. Bu kararı veren memur kendi inandığı ve bilgi dağarcığını kullanacağından ötürü doğru veya yanlış kararlar verebilmektedir.

Türk Patent Enstitüsü tarafından marka sahibine iletilen bu itiraza karara itiraz işlemi yapılabilmektedir.Karara itiraz yapılması halinde Türk Patent Enstitüsü YİDK (Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu) nezdinde tek kişinin değerlendirip karar verdiği dosyayı birkaç uzman nezdinde incelemektedir. İnceleme sonrasında verilen karar birden fazla kişi tarafından verildiğinden sonuca ulaşılması ve doğru bir kararın verilebilmesi mümkün olmaktadır. Bu nedenle markanıza gelen red kararlarına karara itiraz işlemi yaparak markanız için çok daha doğru kararlara varılabilmektedir. Bu yüzden karara itiraz işlemini kesinlikle tavsiye etmekteyiz.

Karara itiraz işlemi marka sahibi tarafından yapılabilmekte ancak burada önemli olan karara itiraz işlemi yapılabilmesi için bilgi ve birikime sahip olan biri tarafından yapılması önemlidir. Bu yüzden karara itiraz işlemlerinizi marka vekili veya marka tescil ofisi yardımı ile yapmanızı tavsiye etmekteyiz. Marka vekili veya marka tescil ofisi tarafından yapılan karara itiraz işlemleri hızlı sonuçlar vermekte ve karara itirazı kazanmayı hedeflemektedir. Aydoğan Patent 3 yıllık tecrübesi ve 5 kişilik profesyonel kadrosu ile birçok markanın karara itiraz işlemlerini başarılı bir şekilde yapmış ve birçok karara itiraz işlemini kazanmayı başarmıştır. Bu konuda markalarınıza gelen itirazlarınız ile ilgili profesyonel bir marka tescil ofisi ile çalışmak isterseniz bizlere telefon numaralarımızdan e-posta adresimizden ve whatsapp üzerinden ulaşabilmeniz mümkündür.

Karara İtiraz Edilmesi İçin Neler Gerekli?

• Markanın kullanıldığına dair var ise fatura örnekleri, (markanın sürekli olarak kullanıldığı belirlemek için her yıldan bir adet) broşür, marka adına yaptırılmış olan takvim, kalem, ajanda, ve benzeri markanız ile ilgili kullanmış olduğunuz tüm örnek dönelerini karara itiraz ederken kullanmanız gerekmektedir. Karara İtiraz Süresi

• Karara itiraz süresi Türk Patent Enstitüsü tarafından size tebliğ edildiği gün itibari ile 2 aylık süre içerisinde karara itiraz işlemi gerçekleştirilebilir. Karara itiraz etmeniz halinde Türk Patent Enstitüsünün karara itiraz işlemine geri cevap vermesi 3 ila 6 ay sürmektedir. Kesin Sonuç Alınabilir mi?

• Türk Patent Enstitüsüne yapılan marka başvuruları da dahil olmak üzere hiçbir işlem için kesinlikle garanti verilmemektedir. Karara İtiraz Ücreti mi Geri Alabilir miyim?

• Türk Patent Enstitüsüne yapılacak olan karara itiraz işlemlerinde kararın olumsuz olması durumu da dahil olmak üzere Türk Patent Enstitüsü hiçbir harç ücretini geri iade etmemektedir. İtiraz Olumsuz Olması Halinde?

• Karara itiraz işlemi gerçekleştirdiğiniz halde kararınıza olumsuz bir cevap gelmesi halinde 2 aylık süre içerisinde Türk Patent Enstitüsüne dava açabilme hakkınız mevcuttur.

Sektörünüzün kapsadığı tüm sınıfları en doğru bir şekilde tescil ettirmek için..
Müşteri Danışma Hattı
0216 606 21 20
İçeriğimizi Sosyal Medya'da Paylaşmak İstermisiniz?